Gres polerowany

Jednym z najczęściej wybieranych rodzajów ceramiki na płytki kuchenne jest gres polerowany. Czy jest to dobra opcja do naszej kuchni?

Wady i zalety gresu polerowanego

Podłogi z gresu polerowanego cenione są przede wszystkim za to, że nie da się ich zaplamić, a wilgoć niespecjalnie im przeszkadza. Bardzo ważne jest, by płytki kuchenne były odporne na wilgoć i barwniki. Odporność ta ma jednak swoją cenę, ponieważ tego typu płytki kuchenne są bardzo śliskie, kiedy zostaną zamoczone. Co więcej, uzyskanie odpowiednich właściwości nie przychodzi samo z siebie. Takie płytki wymagają odpowiedniej impregnacji, co jest wysiłkiem z jednej strony, ale z drugiej strony pozwala na pewne modyfikacje wyglądu kuchni bez jakiegoś większego wysiłku. Zazwyczaj gres polerowany jest bardzo ładny i robi świetne wrażenie, ale ze względu na to, że tylko odpowiednio przygotowany będzie miał wszystkie swoje najważniejsze w kuchni właściwości, znacznie częściej poleca się go do wnętrz, gdzie intensywność użytkowania będzie jednak znacznie mniejsza niż w kuchni.