Przegląd mniej typowych rodzajów płytek do kuchni

Płytki kuchenne to przeważnie gres i terakota. Oba materiały charakteryzuje odporność na uszkodzenia, można przy tym liczyć na to, że nie ulegną poważniejszemu pogorszeniu stanu nawet narażone na kontakt z wodą. Nie oznacza to jednak, że mamy do czynienia z jednymi rozwiązaniami, na jakie możemy się zdecydować.

Jeśli chcemy postawić na oryginalne płytki do kuchni klinkier z pewnością spełni nasze oczekiwania. To naturalna, mocno spieczona glina uzupełniona dodatkowo o różne barwniki. Klinkier przeważnie charakteryzuje się szkliwioną powierzchnią. Jest nie tylko odporny na uszkodzenia, ale i posiada niski stopień nasiąkliwości. Jego ciekawa faktura sprawia, że chętnie widywany jest na kuchennych ścianach, choć z pewnością można umieścić go także na podłodze bez obaw o ewentualne zarysowania. Jego szczególną odmianę stanowią płytki cotto. Ich znakiem rozpoznawczym jest to, że są formowane ręcznie, co z koli sprawia, że mamy w ich przypadku do czynienia z wyjątkowo eleganckimi rozwiązaniami, odpornymi przy tym na zabrudzenia i wilgoć.